Den som ger av Mats I. Lundgren (Deckare, Spänning)

Boken Den som ger av Mats I. Lundgren var faktiskt förvånansvärt bra. Det är faktiskt också författarens debutroman. Den får dessutom ett extra plus för att handlingen utspelar sig i min hemstad Nyköping. Men utöver det så var den både spännande, rolig och rätt intelligent. Lite daltande beskrivning av flyktingar och tiggare dock men det får man ha överseende för i PK Sverige. Dessutom kanske lite onödigt beskrivna sexscener, men jag kommer nog läsa författarens andra böcker också. Jag kanske till och med kommer köpa hans böcker signerade om jag träffar på honom i Nyköping.

Den som ger börjar med att den unga fröken Elin Jansson anmäler pojkvännen Roger saknad sedan ett par dagar då han skulle ta upp båten. Elin beskrivs som en helt urblåst ung tjej, och varje gång hon är med i boken så skrattar jag. Så dum kan man ju inte bara vara.

Hennes försvunne pojkvän Roger är en fyrtiotvåårig lätt kriminell machokille, som har varit en bråkstake i skolan, och tränar nu bodybuilding och håller på med skumraskaffärer.

Samtidigt så får man följa två krögare som blir utsatta för attentat mot deras nyöppnade krog. Den civile utredaren Svante Möller får hoppa in och ta över utredningen på grund av personalbrist. Försvinnandet och attentatet mot krogen verkar höra samman.

Olika historier och livsöden knyts samman och får en innebörd. Jag tycker Mats I. Lundgren får ihop det riktigt bra i slutet. Först trodde jag det var uppenbart hur slutet skulle bli men han lurade mig i alla fall till slut.

Den som ger passar ypperligt som ljudbok, men jag skulle nog inte läsa den som bok. Uppläsaren Emil Rehnström gör ett otroligt bra jobb och jag hoppas han får läsa fler böcker. Han gör denna bok både spännande och rolig. Ljudboksproduktionen räddar hela storyn faktiskt.

Jag lyssnade på boken genom Storytel på min iPhone 13 Pro Max. Jag lyssnade på den med 1,25x hastighet som jag kom fram till var den bästa.

Boken är 6 timmar och 50 minuter lång. Precis lagom faktiskt.

Jag ger Den som ger av Mats I. Lundgren 4/5 i betyg, och uppläsaren Emil Rehnström 5/5.

Kommentarer