Servitrisen av Stina Roxlund (ljudbok, spänning?)

Nej, nej Servitrisen av Stina Roxlund var inget för mig. Ytterligare en "Kvinnobok” jag blev lurad att läsa på grund av en bokbeskrivning. Ja, jag vet att man inte får skriva ”Kvinnobok” i dagens samhälle, men jag gör det ändå. Det jag menar är att det är en bok skriven av en kvinna, som handlar om kvinnor, och har en mycket tydlig kvinnlig inriktning.

Det som lurade mig att lyssna på den var att det stod att den innehöll både spänning och skräck. Och som ni kanske vet vid det här laget så gillar jag ju skräck och spänning. Tyvärr så upptäckte jag inget av det. Uppläsaren Sofia Berntson var mycket bra dock!

Servitrisen handlar om Lotten och Rasmus som skall försöka förnya sina äktenskapslöften efter att Rasmus har varit otrogen. Vi får tidigt veta att kvinnan han var otrogen med, var Lottens bästa vän Carin.

Deras andra bröllopsfest skall ske på en herrgård som Lottens mamma nyligen ärvt från Lottens mormor, Wiola. När de kommer till herrgården får både Lotten och Carin en obehagskänsla (det var bland annat detta som gjorde att jag ville läsa den). De hör saker som ingen annan hör, de hittar rum som ingen annan kan se och de är de enda som ser den ljudlösa servitrisen som argt blänger på Lotten. Herrgården verkar helt enkelt vara hemsökt.

Samtidigt som vi får reda på allt detta, så får vi följa en sidohistoria om Liselottes historia. Liselotte levde i början av 1900-talet, och gifte sig med herrgårdsägaren (samma herrgård som nu Lottens och Rasmus bröllop skall genomföras på) Henric, och de två fick dottern Wiola. På herrgården finns även servitrisen Sigrid.

Jag blev verkligen lurad av den handlingen. Visserligen så är herrgården hemsökt och så, men denna bok innehåller ingen spänning alls. Den innehåller romantik, svek och relationer. Det är allt.

Jag lyssande på boken i Storytel på min iPhone 13 Pro Max. Den var 8 timmar och 30 minuter lång, men gick bra att lyssna på med 1,5x i hastighet. Produktionen var bra, ljudet var klart och tydligt. Uppläsaren likaså.

Jag ger boken Servitrisen av Stina Roxlund 2/5 i betyg. Uppläsaren Sofia Berntson får 4/5.

Kommentarer