Blodläge av Johan Theorin (ljudbok, spänning)

Återigen en riktigt bra bok av Johan Theorin. Jag gillar den här Slow-burner typen av berättelser. Blodläge är tredje boken i författarens Öland-svit av böcker. Den hade en intressant story och många intressanta personporträtt. Uppläsaren Magnus Krepper passar ypperligt för denna typ av böcker.

Blodläge handlar om nya invånare som i påsk, när snön smält, flyttar in vid det övergivna stenbrottet i byn Stenvik på Öland. Genom kalkstenen på den öländska kusten sträcker blodläget ut sig, ett mörkrött stråk som förr i tiden sades vara förstenat blod från en strid mellan troll inne i berget och älvor på alvaret. Den här våren kommer flera personers liv att förändras för alltid. Bland annat Vendela Larsson, som är en kvinna som vuxit upp på Öland och sedan flyttat därifrån, men som nu återvänder till ön. Hon har en hel del traumatiska minnen från sin barndom och hon lever i ett problematiskt äktenskap. Hon vänder sig till den nyinflyttade grannen Per Mörner, som också har ett problematiskt privatliv med en svårt sjuk dotter och en pappa som fått stroke och har ett smutsigt förflutet.

Vi får återigen också träffa den gamle Gerlof Davidsson som inte vill dö på ett ålderdomshem och lämnar sitt boende på Marnäshemmet, och flyttar tillbaka till sin stuga i Stenvik. Han börjar skamset att läsa sin avlidna hustru Ellas dagböcker.

Johan Theorin är en mästare på att väva ihop alla små sidoberättelser till en enda stor sammanhållen berättelse i slutet. Allt har ett samband. Han lyckas mycket bra med denna bedrift. Blodläge är både spännande och gripande. Ett minus i betyg får den för att den stundtals var väldigt långsam. För långsam.

Jag lyssnade på boken med Storytel på min iPhone 13 Pro Max. Den är 13 timmar och 51 minuter lång (414 sidor). Jag lyssnade på den i 1,5x hastighet.

Blodläge av Johan Theorin får 4/5 i betyg, och uppläsaren Magnus Krepper får 5/5.

Kommentarer