Sankta Psyko av Johan Theorin (ljudbok, rysare, skräck, roman)

Sankta Psyko är den första boken av Johan Theorin jag läst (lyssnat på), och det lär bli fler (lyssnar just nu på skumtimmen), för jag gillar sättet han skriver på. Sankta Psyko har en krypande skräck över hela berättelsen som jag gillar skarpt. Gillar inte direkt slutet som jag tycker personligen kom lite hastigt.


Sankta Psyko handlar om Jan Hauger som man märker tidigt har varit med om flera trauman tidigare i sitt liv. Jan flyttar till en liten ort på västkusten där han får en tjänst som förskolepedagog på dagiset Gläntan (jag vet att det heter förskola), som märkligt nog ligger på andra sidan muren till Sankta Patricia, som är ett säkerhetsklassat sjukhus för psykiskt störda våldsbrottslingar. Det är nämligen patienternas barn som går på Gläntan, och de får under noggrann övervakning träffa sina föräldrar då och då.

Redan med detta klart för sig i berättelsen så förstår man att här kan mycket spännande hända. Med Jans tidigare livshemligheter som t ex. När en liten pojke försvinner på en annan förskola som Jan jobbat på tidigare, eller varför han är så besatt av en patient på Sankta Patricia med namnet Alicia Rami?

Sankta Psyko är kanske inte en renodlad skräckis utan mer en rysare, men Johan Theorin har verkligen lyckats med att öka pulsen när man lyssnar på berättelsen. Man vill verkligen veta mer och mer, och man kommer på sig själv med att hela tiden sitta och gissa vem som är den onde och vilka som är goda. Men Johan Theorin har verkligen lyckats lura oss alla med Sankta Psyko. Slutet har tyvärr många frågor kvar tycker jag, och det kanske drar ner betyget för boken något. Boken var inte bara spännande, utan den var också väldigt sorgsen och lågmäld. Jag gillar också uppläsaren Magnus Krepper och hans lite vemodiga uppläsning. Det passar denna slow-mo story perfekt. 

Jag lyssnade på boken i StoryTel appen på min iPhone 13 Pro Max och AirPods Max. Den var lagom lång på 13 timmar och 28 minuter. Det går enkelt att lyssna lite fortare om man vill det.

Boken Sankta Psyko av Johan Theorin får 5/5 i betyg, och uppläsaren Magnus Krepper får också 5/5.

Kommentarer