Ond Skörd av Sharon Bolton (ljudbok, skräck, spänning)

Ond Skörd av Sharon Bolton hade mycket positiva kommentarer på Storytel, så jag bestämde att läsa / lyssna på den. Men den var faktiskt lite tråkig och förutsägbar. Jag tror nog även fast man inte får säga så i dagens konstiga samhälle där allt måste vara så politiskt korrekt för att så många är lättstötta - att den var nog lite för mycket av en ”kvinnobok” för min smak. Den är helt klart mer inriktad till kvinnliga läsare. Men slutet var bra och väckte mitt skräck-intresse till liv.

Ond Skörd handlar om en litet samhälle som heter Heptonclough, dit tolvåriga Tom Fletcher och hans familj precis flyttat till, i utkanten av en vidsträckt hed och precis bredvid en gammal och en ny kyrka. Tom börjar tidigt höra röster och ser en underlig flicka smyga omkring vid kyrkogården. De vuxna tror inte på Tom (som vanligt) och försöker hjälpa honom. Bland annat psykiatrikern Evi Oliver och samhällets nye kyrkoherde (som också precis har flyttat dit), Harry Laycock. Men det visar sig ganska snart att något inte står rätt till i Heptonclough och att kanske Tom har rätt.

Ond Skörd handlar till mesta del om paret Fletchers barn, kykoherden Harry och psykologen Evi. Om barn som har försvunnit och dödats tidigare i det lilla samhället. Där alla försvinnanden och mord har en koppling till kyrkan.

Det jag stör mig på är hur slarviga föräldrarna till barnen Fletcher är. De har ingen koll på barnen över huvudtaget.

Det jag gillar med boken är beskrivningarna av miljöerna, hedarna, de mystiska kyrkorna och kyrkogården. Jag gillar beskrivningarna av miljöerna och karaktärerna i Ond Skörd. Sharon Bolton är duktig på att beskriva sådant.

Det jag inte heller personligen gillar så mycket är de romantiska partierna och kontakterna i boken. Jag har inget emot lite kärlek och romantik i böcker, men i Ond Skörd beskrivs detta mer som i Barbra Cartland böcker eller Harlequin böckerna som min syster läste när jag var liten. Det blir liksom lite väl mycket. Därav min kommentar ovan att denna bok är skriven lite mer som en “kvinnobok”.

Slutet var riktigt bra, intensivt och spännande. Om än lite förutsägbart.

Boken var rätt lång, hela 16 timmar och 22 minuter, men det gick bra att lyssna på den på 1,4x i hastighet. Uppläsaren Johan Gry var riktigt bra. Gillade hans sett att göra inläsningen på. Jag lyssnade på boken med Storytel på min iPhone 13 Pro Max.

Ond Skörd av Sharon Bolton får 3/5 i betyg. Uppläsaren Johan Gry får 5/5.

Kommentarer