Nattfåk av Johan Theorin (ljudbok, skräck, spänning, roman)

Boken Nattfåk är mycket bra. Bättre än skumtimmen. Gillar Johan Theorins sätt att beskriva miljöer och personer. Det är en slow-burn historia fast ändå en bladvändare. Något förutsägbar dock. Jag visste ganska tidigt vem den skyldige var.

Nattfåk handlar om Åludden, en stor gård på norra Öland som har stått öde och igenbommad i många år, beläget vid en fyr (egentligen två fyrar). Till Åludden flyttar Katrine och Joakim Westin med deras två barn från Stockholm. Huset är tydligen byggt av timmer från ett skepp som gått under i fåken (en kraftig storm) för länge sedan. De får ganska snart höra en del ruskiga sägner om stället, och det dröjer inte länge innan en del konstiga saker börja hända.

Det finns en del spännande saker för oss skräck-fantaster i denna bok, men är mycket svårt att skriva om utan att avslöja något. Jag vill inte skriva spoilers för dig, men spöken, röster, ouija-board, Alastair Crowley är några saker.

Det negativa med boken är att den var något förutsägbar. Åtminstone för mig. Jag misstänkte ganska tidigt vilka som var de skyldiga. Sedan tyckte jag det var ganska ologiskt att Joakim och till och med polisen kunde lämna barnen ensamma så länge mitt under fåken utan att någon tänkte på dom. Men det kanske är att avslöja för mycket, så jag lämnar det så.

Man behöver inte ha läst skummtimmen före nattfåk. Det är endast några karaktärer som är med från den, men inte på ett sätt så att man måste veta något om dom på det sättet.

Nattfåk av Johan Theorin var lagom lång på 12 timmar och 51 minuter. Jag lyssnade på ljudboken i Storytel appen på min iPhone 13 Pro Max. Det gick bra att lyssna på den i hastigheten 1,4x. Uppläsaren Magnus Krepper var mycket bra som vanligt.

Jag ger boken 4/5 i betyg och uppläsaren 5/5.

Kommentarer