Konferensen av Mats Strandberg (ljudbok, skräck, roman)

Jag träffade Mats Strandberg på Culturum i Nyköping under ett event. Jag hade inte då ännu läst Konferensen, men han signerade ett exemplar av den boken till mig. Däremot hade jag nästan läst alla hans andra böcker, så jag ställde frågan om han planerar en fortsättning på skräckromanen Färjan, eftersom den slutade som om det kunde bli en fortsättning. Han svarade att det kan vara möjligt. Det var mycket trevligt att träffa honom. Han är ju en av Sveriges bästa skräckförfattare. Han har i stort sett läst samma sorts böcker jag har under min uppväxt. Hoppas han aldrig slutar skriva skräck.

Konferensen handlar om en projektgrupp på kommunens exploateringsenhet, som åker till en liten stugby med problem att gå runt vid Kolarsjöns strand. De har åkt dit för att ha konferens om ett projekt som väcker starka känslor bland byborna, och även bland projektgruppens medlemmar.

Vad alla inte vet på konferensen i den lilla stugbyn, är att någon iakttar dem från andra sidan sjön. Någon som är ute efter hämnd. Så när mörkret faller börjar hemskheter att hända, och konferensdeltagarna börjar försvinna en efter en. Berättelsen går nu ifrån att ha byggt upp karaktärerna på ett mycket exemplariskt sätt av Mats Strandberg, till att bli en riktig “Slasher”, där vi får leva oss in i hur intensivt och adrenalin-framkallande det kan vara att bli jagad av en mördare. Boken är mycket intensiv och lämnar inte mycket andrum till att pusta ut. Precis som en bra skräckhistoria skall vara.

Mats Strandberg har verkligen lyckats med denna bok när det gäller spänning och miljö. Det känns som man är där när man läser (eller lyssnar på) denna bladvändare. Jag gillar också att man känner igen de olika personligheterna i kollegorna man har på sitt eget arbete. Jag till och med skrattade till högt av vissa beskrivningar av de olika personerna.

Jag lyssnade på Konferensen av Mats Strandberg med ljudboks-tjänsten Storytel på min iPhone 13 Pro Max och AirPods Max. Boken är relativt kort 353 sidor eller 10 timmar och 8 minuter.

Jag ger boken 5/5 i betyg, och uppläsaren Johan Ehn 5/5.

Kommentarer