Gwendy’s Final Task av Stephen King och Richard Chizmar (ljudbok, skräck?, spänning?)

Denna bok var jättetråkig tyvärr, och jag bryr mig inte ett dugg om Stephen Kings politiska åsikter och hatet av Donald Trump. Så onödigt att ha med i en bok. Det har nog gått åt huvudet på ”the King” tyvärr. Dark Tower kopplingarna var väl ok men varför i en Gwendy bok? Hoppas han inte fortsätter med det politiska budskapet i hans kommande bok “Fairy Tale”, som kommer i september. Men förmodligen gör han ju det tyvärr.

Gwendy’s Final Task av Stephen King och Richard Chizmar handlar åter igen om Gwendy Peterson, som vid tolvårs ålder fick en mystisk box av en mystisk främling vid namn Richard Farris som hon skulle skydda säkert. Man får gåvor av boxen i form av mynt och choklad, men den är också mycket farlig. Om man trycker på någon av de färgade knapparna så händer något förfärligt någonstans i världen.

Nu när Gwendy är gammal och har blivit en senator, så har ondskan letat upp henne och den magiska boxen. De vill ha den för att förstöra världar med den. Så vad kan Gwendy göra för att förhindra det? Jo att åka upp med den i rymden och göra så att den försvinner för gott.

Jag måste också tillägga att det är boxens fel att vi fick Corona viruset. Bara så att ni vet.

Jag tycker att storyn i sig kanske fungerar, lite i alla fall, men den är inte ett dugg spännande eller gripande. Det enda intressanta är för oss som har läs Stephen King böcker förut, och framförallt förstår hans Multi-verse och Dark Tower med den ursprungliga ondskan Crimson King. Pennywise i IT är ju del av det, och han dyker faktiskt upp i Gwendy’s Final Task också. Och det kan man ju faktiskt undra varför han gör i en Gwendy bok. Det samma med multi-verse och Dark Tower kopplingarna. Varför i denna bok? Men visst, jag skall inte klaga för det var det enda som var intressant, och det som ger boken mitt betyg.

Dessutom var ljudproduktionen dålig. Uppläsaren Marin Ireland läser visserligen bra men ljudvolymen blir väldigt ojämn med hennes sätt att läsa på. Ibland är det så lågt som en viskning och ibland är det så högt så det skriker i öronen. Dessutom är ljudet rätt mufflat. Fattas diskant och mellanregister är för högt. Men det kanske är Storytel själva som har förstört det med en eventuell omkodning till deras format.

Gwendy’s Final Task var en rätt kort berättelse på 408 sidor eller 7 timmar och 23 minuter. Jag lyssnade på 1,25x i hastighet och det fungerade bra.

Jag lyssnade på ljudboken med Storytel på min iPhone 13 Pro Mac och AirPods Max. Jag ger Gwendy’s Final Task av Stephen King och Richard Chizmar 2/5 i betyg. Jag ger uppläsaren Marin Ireland 3/5 i betyg (hade fått högre om produktionen hade varit bättre).

Kommentarer