Knackningar av Johan Theorin (ljudbok, skräck, novell)

Johan Theorin är en författare jag upptäckte när jag lyssnade på romanen Sankta Psyko nyligen (jag har fortfarande inte recenserat den, men det kommer), och han var nog den författaren som gjorde att jag insåg att det faktiskt finns några författare i Sverige som inte bara skriver tråkiga kriminaldeckare. Jag är mer för skräck, rysare och thrillers.

Knackningar är en kort novell på 45m (eller 24 sidor). Den har dessutom filmatiserats nyligen och visades på Sundance Film Festival 2021. SVT skall tydligen visa den, men jag har inte sett till den ännu.Knackningar handlar om Molly som är en ensam pensionär efter att hennes enda vännina nyligen har dött. Hon känner sig så ensam att hennes liv är så tråkigt att det fylls med likörglas efter likörglas, blandat med cigaretter i drivor.

Tills en dag när hon börjar höra regelbundna knackningar från lägenheten ovanför. Tre korta, tre långa. Det låter som SOS.

Hon blir mer och mer övertygad av att någon behöver hjälp, och att någon kanske har rövats bort och är nu instängd i lägenheten ovan. Men polisen hävdar bestämt att ingen har anmälts saknad.

Molly kan inte släppa tanken på att knackningarna kan vara ett rop på hjälp.

Som vanligt med Johan Theorin berättelser så blir man precis trollbunden av storyn redan från start, och Johan Theorin själv passar som uppläsare av sin egen berättelse. Om än kanske lite stolpigt läst. Därav 4/5 på uppläsaren.Man vill bara veta vad det är som händer och vad kommer att hända, och varför händer det? En riktig bladvändare. Igen.

Författaren lyckas få lyssnaren/läsaren att känna för de olika personerna, även med en så kort story som denna.

Slutet var överraskande och ganska smart.

Jag lyssnade på Knackningar av Johan Theorin med hjälp av BookBeat på min iPhone 13 Pro Max och AirPods Max. Jag ger den 5/5 och uppläsaren Johan Theorin 4/5.

 Kommentarer