Kalldrag av Markus Sköld (Ljudbok, Skräck, Roman)

Författaren Markus Sköld var en ny bekantskap för mig, men en trevlig sådan. Svenska skräckförfattare växer inte på träd direkt, så när jag hittade honom så var jag bara tvungen att testa en bok av honom. Det ångrar jag inte, Kalldrag var en riktigt trevlig berättelse. Visserligen inte så annorlunda ifrån en hel del andra spökhistorier. Med andra ord, inte så originell kanske men jag gillar bakgrundshistorien om gruvan i Lyktberget, och idén om att spränga sig in i en grotta som redan fanns där innan, och på så sätt släppa lös en ondska.

Kalldrag handlar om att John och hans fru Therese lämnar storstaden Stockholm och flyttar till en lite bruksort kallad Gränshammar, där John har just fått chansen att bli VD. De flyttar in i direktörsvillan som ligger vid foten av Lyktberget, och gruvan som en gång i tiden var i bruk, men är nu stängd. Den mörka historien med gruvan i Lyktberget är att för drygt sextio år sedan sprängde en grupp gruvarbetare med Pär Klang i spetsen, av misstag sig in i en grotta och på sätt släppte lös en ondska som borde aldrig ha fått komma ut ifrån Lyktberget.

Jag gillar verkligen bakgrundshistorien kring detta, som vi får veta mer och mer om, eftersom Therese inte har ett jobb ännu och inte riktigt vet vad hon vill göra, så börjar hon forska om händelsen. Hon blir nästan besatt om att få veta mer. Allt mer som maken John inte har någon tid över för henne och deras barn eftersom det visar sig att Gränshammars bruk inte är i något bra skick när han fick ta över som VD.

Märkliga saker börjar hända i deras hus och i deras omgivning. Samtidigt som några bruksarbetare med grava alkoholproblem börjar visa ilska över de nya “sprättarna från storstan”.

Historien har sina klichéer och man har ju läst en del samma förut i andra böcker (personligen i alla de engelska skräckböcker jag läst genom åren), men ändå tar sig storyn framåt, och man vill verkligen veta vad som kommer att hända och om de kommer att klara sig.

Boken är ganska kort på 9 timmar och 34 minuter, eller 295 sidor. Jag lyssnade på den i BookBeat på min iPhone 13 Pro Max och AirPods Max. Uppläsaren Eva Röse gör ett bra jobb men det kändes som att hon hade kunnat gjort det lite bättre genom att läsa historien före så hon visste vad som skulle komma. Jag ger ett extra plus till författaren för att han skriver skräck. Det finns inte jättemånga som gör det i Sverige.

Jag ger boken Kalldrag av Markus Sköld 4/5, och uppläsaren Eva Röse 4/5.

Kommentarer