Brunnen av Henrik Widell (ljudbok, skräck, roman)

Jag lyssnade på den utmärkta skräckromanen Brunnen av för mig den helt okände författaren Henrik Widell, och jag måste säga att det är ett rent mästerverk. Det är så här skräck skall skrivas på svenska. Jag har tidigare inte varit mycket för svenska författare eftersom de flesta av dem bara skriver mossiga kriminaldeckare, men har nyligen fattat tycke för att läsa (lyssna på) svenskt.

Brunnen handlar om Mikael, grundaren till ett framgångsrikt reklamföretag i Stockholm, är gift med Elinor som är något av en misslyckad fotomodell, bestämmer sig för att sadla om. Mikael är från Värmland från början, och vill prova på att bli bonde i ett litet samhälle kallat Svartviken (om jag inte minns helt fel?), 4 mil utanför Karlstad i Värmland. Men ganska omgående börjar underliga saker inträffa.I början av boken får man ganska snabbt Stephen King - The Shining vibbar när Mikael blir allt mer ondare och svartsjukare på sin vackra fru Elinor som har beslutat att starta en träningskedja där man använder en träningsteknik som hon och hennes manliga kompis Malte har kommit på och kallar ”Adcore”.

Elinor är 10 år yngre än Mikael och desto mer Elinor är borta, desto svartsjukare blir Mikael. Men för att inte avslöja några spoilers, så kan jag inte berätta mer än att det snart visar sig att det är något övernaturligt, ont över själva platsen. Inte huset som i så många andra skräckböcker, men platsen i sig. Det finns något där som borde ha fått lämnats ifred.

Det gör att jag i ett senare skede i boken, får skarpa Crimson King vibbar, ni vet det onda som Stephen King har vävt inte på ett så smart sätt i så många av hans böcker. T ex. Clownen i It, The Dark Man i The Dark Tower serien, den onda i the Stand (Pestens tid) och många fler böcker. Här har Henrik Widell en mycket stor möjlighet att göra det samma med kommande böcker. Han har öppnat upp något mycket smart med boken Brunnen. En chans till en återkommande ondska.
Henrik Widell har skrivit Brunnen på ett mycket finurligt sätt, och det blir till en riktig blandvändare. Man måste bara få reda på hur det kommer att gå. Även uppläsaren Sebastian Karlsson gör ett mycket bra jobb. Först så tyckte jag att det kanske var lite stolpigt uppläst men sedan så tyckte jag att det passade alldeles utmärkt till denna bok.

Bokens längd var precis lagom på 11 timmar och 21 minuter. Med uppläsarens still så gick det alldeles utmärkt att lyssna på hela boken på 1,5 i hastighet. Jag använde tjänsten BookBeat på min iPhone 13 Pro Max och AirPods Max.

Jag ger boken Brunnen av Henrik Widell 5/5 i betyg, och uppläsaren Sebastian Karlsson 5/5.

Kommentarer