Blå - Maja Lunde

IMG_9881.JPG
 

När jag köpte Blå på Söderbokhandeln så log kvinnan som tog betalt av mig och nickade mot boken - mycket bra val, sa hon. Redan där visste jag att jag skulle få en riktig läsupplevelse. 

En segelbåt lämnar Norges kust med en ovanlig last. Signe som i stundens hetta såg till så att flera kubikmeter glaciär inte hamnade i någon rik shejks drink, ska åka till Frankrike och leta upp sitt förflutna. 20 år framåt i tiden befinner sig David med hans dotter på just den plats som Signe är på väg till. Platsen är nu ett flyktingläger, hela södra halvklotet är på väg till norr för svalka och vatten. 

Dessa två berättelser vävs samman mycket skickligt och den gemensamma nämnaren är båten Blå. Precis som Maja Lundes tidigare roman Binas historia lyckas hon måla upp en klimatdystopi som verkligen slår hårt, den här boken kommer vara kvar hos mig länge och jag kommer att rekommendera den till många.

/Recensenten

 

 

 
Madeleine Persson