Ett jävla solsken - Fatima Bremmer

 
IMG_8346.JPG

Jag skulle nog inte plockat upp denna bok om jag inte gick med i en bokcirkel (Kollektivet, gå med du också) och blev praktiskt taget tvingad. Det ska mycket till att man läser en ganska rejäl tegelsten om en person man inte känner till. Men jag önskar att alla lärde känna Ester Blenda, denna jävla krutkvinna som faktiskt borde kännas till av alla. 

Ester Blenda var en utav Sveriges första kvinnliga journalister, hon var även den första som gick undercover för en story när hon tog jobb som piga för att skildra det tuffa arbetet. Vidare i livet började hon skriva barnböcker innan Astrid Lindgren som uppmuntrade flickor och unga kvinnor att bryta normer, hon kämpade för kvinnlig rösträtt och hade ett livslångt dolt förhållande med en kvinna då det på Ester Blendas tid fortfarande var straffbart att vara homosexuell. 

Fatima Bremmer måste ha ägnat timtals med att läsa brev och göra research, ungefär 3 år nämner hon i slutet av boken, och hon skildrar Ester Blendas liv på ett så fantastiskt sätt. Det är en riktig bladvändare till biografi och jag förstår verkligen varför hon tilldelats Augustpriset 2017.

Läs den, ge bort den, sprid order om Ester Blenda Nordström. 

 
Madeleine Persson