Förlåten - Agnes Lidbeck

 
Agnes Lidbeck.jpg

Sommarstugan i skärgården är full av minnen, stilleben av pappans pipa på matbordet som ligger bredvid tidningen. Dikter som Jakob skrev sitter fortfarande uppe på väggen. Farmors dagbok med noteringar om hur trädgården mår står i bokhyllan. 

Ellen och Maria, som halm och lera när dom var små - innan allt hände. Men nu som olja och vatten. Allt är Ellens fel, tänker Maria. Om bara Maria visste, tänker Ellen..

Sommaren då dom ska tömma stugan blir ett virrvarr av idylliska skärgårdsminnen, det blir en rannsakan om barndomen och en rannsakan om deras systerskap. 

Efter succén med Finna sig måste Agnes Lidbeck ha känt enorm press att skriva en bok av samma kaliber. Hon lämnar inte läsaren besviken, faktum är att jag föredrar Förlåten över Finna sig. Agnes visar på att hon kommer att fortsätta ge oss läsupplevelser av fantastik kvalitet med kvinnoporträtt som inte lämnar oss oberörda.

Hur hon porträtterar avundsjukan mellan syskonen är så fasligt på pricken att jag ibland blir illa berörd, men mellan raderna finns kärleken. 

Läs den, läs den på en gång.

 
Madeleine Perssonfav