En debutans dagbok - Wera von Essen

 

Weras liv handlar om det litterära, hon vill debutera. Hennes dagbokstankar kretsar kring böckerna hon läser, henne bekanta och vänner som också vill debutera, hennes tillflyktsstad Berlin, ångesten och lyckan över att äntligen ha råd med ett paket filmjölk efter utebliven csn. 

Framtidstankarna varvas med fragment från barndomen, mamma Ma, och hennes oförlåtliga uppfostran. Hon rör sig runt i Stockholm, Berlin och Rio de Janeiro, på jakt efter svar eller bara en solstrimma eller en man som kan stilla något begär. Droger varvas med träning, klassiska litterära verk varvas med kompisarnas ännu inte utgivna romaner. 

Tempot är stundvis helt galen, jag blir yr av alla tankar. Jag läser nästan hundra sidor på ett bräde och när jag lägger ned boken vet jag inte vilka tankar som är Weras eller vilka som är mina. Hon kommer så nära inpå dig, eller är det jag som får komma nära inpå? 

Det är inte hållbar att jag inte har några riktiga vänner. Men ingen orkar med mig sen jag slutade vara charmig och briljant. Jag orkar inte vara charmig och briljant. Vore det bättre om jag tog mig en diagnos?

Det är 282 sidor med alla känslor som finns, det är hög igenkänningsfaktor på pressen av att vara kvinna som ska prestera och lämna ut sig själv genom ett verk. Det är vackert. Det är något helt nytt. Antingen kommer du älska den eller hata den, Weras debut.

Jag älskar den.

Recensent Madeleine Persson

 
Madeleine Perssonfav