Seperationen - Katie Kitamura

 

En berättelse om en separation. Den för henne till en avlägsen by i Grekland där allt grönt förvandlats till svart i en brand som skapats ur intriger från den lilla byn. Hon åker dit för att leta efter honom, för att äntligen få ett slut på deras långsamma farväl. Men han är inte där, istället fastnar hon på det nästan folktomma lyxhotellet i väntan på att han ska komma tillbaka. 

I detta vakuum bearbetar hon deras relation, det blir till en inre resa där hon får sällskap av de sista personerna som hennes man träffade innan han försvann. Den personen som han sist förförde, den personen som kanske har svar till vart han befinner sig och samtidigt han som skulle vinna mest på om hennes man aldrig kom tillbaka.

Det är en bok fylld av vemod och igenkännande tankeställningar från en separation, oerhört vackert målar Katie Kitamura upp ett trasigt förhållande sista andetag. Personporträtten är så perfekta att jag lämnas med att undra vad dom gör idag, dom lever vidare efter sista sidan. 

Recensent Madeleine Persson

 
Madeleine Persson