Harungen - Ina Rosvall

 

På dagarna forskar hon på djurs känslor, på kvällarna ligger hon tätt om sin älskade och kämpar med att vara en god mamma till sina döttrar. En dag på väg till jobbet ser hon honom, en vit liten tuss i buskagen. Är det där allt börjar?

Hon laddar upp alla djurs känslor och reaktioner till miman, något odefinierbart som växer och frodas i alla intryck. Det blir som en pool av alla djur egenskaper, en bank av erfarenheter och känslor. Hon blir mer och mer fascinerad av miman, ropar den nästan inte på henne? Om hon bara kunde veta vad som finns där inne. Och det går ju faktiskt..

Harungen är en kort, fantastisk och poetisk berättelse. Det jag fastnar mest för är hennes skildring av kärleken till hennes man. Ina Rosvall har verkligen ett språk som liknar en behaglig vaggning, det är rofyllt även när det är obehagligt. Och visst är det stundtals obehagligt, speciellt för en djurälskare. 

Jag kommer följa hennes författarskap och blint köpa vad hon än släpper framöver. 

Fyra vita harungar av fem möjliga.

Recensent Madeleine Persson

 

 
Madeleine Persson