Nordisk fauna - Andrea Lundgren

 

Nordisk Fauna av Andrea Lundgren består av sex noveller och som läsare känner man både upprymdhet och vemod samtidigt. Novellerna spräcker våra förutfattade meningar om tillvaron och kastar oss in i ett tillstånd där vi längre inte vet vad som är fantasi och vad som är verklighet. Kontrollen har sipprat oss ur händerna och vi börjar ifrågasätta allt.

Andrea Lundgren är en fantastisk historieberättare och jag som läsare dras snabbt in i den stämningsfulla världen hon bygger upp. Lundgren binder läsaren med spänning, kittlande skräck och glittrande sagor. En balansgång jag tycker hon lyckas med perfekt.

 De olika novellerna får besök av djurvärlden som öppnar upp människans innersta. Vi får ta del av hemligheter och drömmar som jag tror många av oss kan känna igen sig i. Novellerna ger även motstånd och författaren tvingas oss att fundera över vad vi precis har läst. Nordisk Fauna vägrar släppa taget om mig och jag förmår mig inte att lämna den i fred. Jag läser om novellerna och är återigen fast i Andrea Lundgrens värld.

/Gästrecensenten Monika MB

 
Madeleine Persson