Heather, i sin helhet - Matthew Weiner

 

4 berättarjag - två föräldrar, en flicka och en mördare. 

Flickan är god, hon har fått allt man behöver från sina föräldrar under hennes trygga barndom. Han föddes ur misär, utan pappa och med en mamma som inte ens tog paus från alkohol eller droger under graviditeten. Han blir alltså ond, och till slut en mördare. Hur mycket formas en människa av sin uppväxt? Kan en god människa bli en mördare? 

Boken innehåller klassiska könsroller och har ett klassperspektiv som känns ganska amerikansk, men den lämnar dig inte oberörd. Vem är egentligen främlingen du får ögonkontakt på tunnelbanan? Vad har hen för bakgrund och vad tänker hen om dig? Frågor vi någon gång har ställt oss.

"Allt doktorn hade sagt var sant, han var så jävla smart att han blev uttråkad av andra människor och i jämförelse med dom var han som ett klart skinande ljus som besatt all himlens kraft och han kunde våldta och döda dem när han ville för det var hela anledningen till att de fanns till."

Författare är regissör Matthew Weiner som ligger bakom Mad Men, och det märks. Boken är extremt lättläst, mycket tack vare de korta styckena och att man hoppar generöst mellan berättarjagen. Lite som en sitcom. 

Recensent Madeleine Persson

 
Madeleine Persson