Ingen jämfört med dig - Jonas Brun

 

Varmt, klibbigt sommarlov i stugan. Stewe är tvingad att följa med av familjen och tristessen är ett faktum. Innan dom åkte tog han hål i ena örat, en guldring. Hans familj vet inget om han och Kim, eller hans läggning för den delen, men ibland tittar mamma på honom som om hon vet allt.

På andra sidan älven finns John, och John vänder upp och ned på hela Stewes sommar, eller kanske hela liv? Stewe ror till honom så fort han får chans, men ingen vet om vad som händer i det där övergivna, mögliga huset på andra sidan. 

"John vandrar genom världen och tror sig möjlig att älska, utan att bölja sig och det är underbart. Fingrarna som nyss var inne i honom håller lätt om cigaretten, aska faller på lakanet. Lika självklart det."

Berättelsen rör sig mellan dåtid, den där varma sommaren, och nutid då Stewe är i medelåldern och flyttat ut på landet med hans partner. Ingen jämför med dig är melankolisk, härligt trögflytande, svettig och vacker berättelse om kärlek och identitet. Jag lägger inte ens ned boken när jag gör middag, jag läser ut den snabbare än jag egentligen vill. Den är perfekt.

Recensent Madeleine Persson

 

 
Madeleine Perssonfav