Exit väst - Mohsin Hamid

 

Tänk dig en internationell version av Johannes Anyurus De kommer drunkna i sina mödrars tårar, men med utgångspunkt från ett kärleksförhållande. Tänk dig en kärlekshistoria i en framtida dystopi, eller kanske redan imorgon.

Nadia och Saeed träffas under groende oroligheter i deras stad, när dom trevande närmar sig varandra bryter krig ut samtidigt som deras kärlek blomstrar. Dom bestämmer sig för att fly staden, men det är svårt att hitta någonstans dom är välkomna. I hela världen uppstår strömmar av flyktingar, dom tar över delar av städer och panik utbryter. Gränser suddas ut och och nationaliteter och dess kultur blandas ihop.

Vad händer med ett förhållande när man tvingas genomgå krig, flykt och förföljelse? Kan kärlek överleva det? Exit väst är en ultramodern skildring av kärlek, identitet och av groende främlingsfientlighet. 

Boken är vacker och innehåller så många fina scener och personporträtt, inte undra på att den blev nominerad till Man Booker-priset 2017. 

Recensent Madeleine Persson

 

 
Madeleine Persson