Stanna hos mig - Ayòbámi Adébáyò

 

En kärlekshistoria som utspelar sig i Nigeria under 80-talet med allt som tillkommer den perioden, politisk turbulens och gamla familjetraditioner som bryts upp. 

Vad krävs utav ett kärlekspar för att kunna överleva tragedi? Barnlöshet? Traditioner som går emot allt ni tror på? Yejide och Akin träffas på universitetet och det är kärlek vid första ögonkast, men det dom inte vet då är prövningarna dom ska gå igenom tillsammans i livet. Det börjar med att Yejide inte blir gravid, och efter mycket om och men börjar familjen vilja lägga sig i. För barn måste det bli, på ett eller annat sätt. 

Många avsnitt gör så att det ilar i hjärtat, men Ayòbámis sätt att skriva gör så att du orkar och vill läsa vidare. Det finns en puttrande kärlek som alltid ligger till grund under all misär.  

"Det finns inga snitt på min dotters kropp, inga sår, inga ärr, inte ett enda spår efter någon piska från tidigare liv. Ändå gav de hennes namnet Rotimi, ett namn som antydde att hon var ett Abiku-barn som hade kommit till världen med avsikt att dö så snart hon kunde. Rotimi stanna hos mig."

En utav 2017 års bästa läsupplevelser för mig. Lika dela sorglig och gripande som vacker och värmande. Jag kommer absolut hålla utkik efter fler böcker från Ayòbámi Adébáyò. 

Recensent Madeleine Persson

 
Madeleine Perssonfav