Hans Rosling - hur jag lärde mig förstå världen

 

Det här är en bok man sveper i en sittning, en bok man inte ens vill lägga ned när man måste äta. För dig som gillar biografier - den här är ett måste.

Hans Rosling har för mig varit en person som dykt upp i politiska diskussioner, iallafall hans statistik och fakta. Jag har minnen av intervjuer där han pedagogiskt och överentusiastiskt förklarar hans syn på för oss komplicerade problem, på ett väldigt enkelt sätt.

Jag kan helt ärligt säga att jag inte var supernyfiken på hans liv och uppväxt innan jag plockade upp boken, men jag lovar dig, du kommer inte att bli besviken.

Boken är skriven tillsammans med Fanny Hägerstam i slutskedet av Hans liv, han var mycket väl medveten om att han kanske inte skulle hinna klart, men in i det sista ville han berätta just det undertiteln säger - hur han kom till att förstå världen på ett väldigt personligt och kärleksfullt sätt.

Varför vill då en person som jag, som oftast bara läster skönlitteratur och gärna med ett berättarjag som är kvinna, plocka upp en bok över en gubbes liv och hans statistik på världshälsa? Jo, för det är så pass intressant. Hans syn på världen tycker jag mer liknar en kvinnas (tror mycket tack vare hans fantastiska fru), och du kommer att falla för Hans så som hela Sverige har gjort. I sista kapitlet som skrivs helt av Fanny om tiden med Hans och hans fru, kommer du skratta ömsom få lite ont i hjärtat. 

Precis nu i dagarna innan jul såg jag i SvB att NoK har beställt en andra upplaga på 40 000 ex, det bara några veckor efter släppet. Jag tror den här boken kommer bli en given present och väl läst lång tid framöver. Jag tänker att alla unga vuxna borde läsa denna bok, den ger dig verkligen inspiration till att följa dina drömma, att tackla motgångar och att kämpa in i det sista med det du älskar.

Hans Rosling - du var verkligen en fantastisk människa.

Recensent Madeleine Persson

 
Madeleine Perssonfav