Elena Ferrantes nya släpps på svenska i Augusti

 
ferrante.jpg

Hur snabbt skriver egentligen Elena Ferrante? Hon släpper böcker lika ofta som jag byter strumpor. I Norstedts sommarkatalog kan man läsa om hennes nya roman som kommer på svenska i Augusti, såhär skriver dom: 

Leda har för en tid sedan gått igenom en skilsmässa och lever för sitt arbete som engelsklärare, när hon inte ägnar hon sig åt sina två döttrar. När dessa är stora nog att flytta hemifrån väljer de att förena sig med sin far som är bosatt i Kanada. Leda fasar för att bo själv och tror att hon ska lida av ensamhetens gissel.

Tvärtemot vad hon föreställt sig, blir ensamtillvaron en befrielse och hon känner sig helt enkelt lättad över att slippa ansvaret. Leda beslutar sig för att åka på semester vid havet, till en liten badort i södra Italien. Men efter några dagars avkoppling i lugn och ro börjar saker hända som hotar hennes jämvikt. En skrikig och påflugen familj gör entré på stranden och de gör hotfulla utfall mot de övriga badgästerna. När ett av barnen i familjen tappar sin docka på stranden utlöses en räcka händelser som överskuggar hela semestervistelsen. Leda börjar rannsaka sig själv och de val hon gjort som maka och mor, de har kanske inte alltid varit vad man förväntar sig av en mamma.

Någon annan än jag som är nyfiken? 

 
Madeleine Persson