Vinnaren av Den nya Akademiens Litteraturpris

IMG_7317.jpg
 

Först vill jag börja med att säga att jag älskar Den nya Akademin, en medborgarrörelse som svar på att litteraturen inte ska betala för några enskilda personers idioti i Den svenska Akademin. Jag älskar också att bibliotekarier fick nominera fram kandidaterna, alla i hela världen fick rösta fram fyra favoriter och sen tog en jury vid. En jury som bestod av 2 kvinnor och 2 män.

Vinnaren blev Maryse Condé, och jag tycker att det är en så värdig vinnare. Maryse är född 1937 på Guadeloupe, hon nämnde specifikt i sitt tack att det värmer hennes hjärta att för en gångs skulle kommer goda nyheter förknippas med hennes hemland, inte bara översvämningar och andra naturkatastrofer.

På Leopard förlags hemsida kan man också läsa ett citat av Maryse; ” I början av min författarkarriär var jag, precis som alla andra från Karibien, besatt av frågan om min härkomst. Färgen på min hud berättade att jag ursprungligen var från Afrika och därför beslöt jag mig för att upptäcka den kontinenten.”

Och det är precis det man får göra i hennes böcker, man får upptäcka en hel kontinent och möta personer, levande som döda, och med magisk realism förpackar hon denna resa med så vackra och skarpa ord.

Har du inte läst någonting av Maryse Condé än så rekommenderar jag dig att börja med Tills vattnet stiger eller hennes självbiografiska roman Livet utan masker. En utav hennes mest uppskattade böcker, Färden genom mangoroven är tyvärr slut, men Leopard förlag trycker till en ny upplaga som ska vara ute inom 2 veckor.

Läs! Och till sist, en stor applåd till Den nya Akademin. Tack till er!

/recensenten

 
Madeleine Persson